Do you know what Altricial is?

Altricial, meaning “requiring nourishment”, refers to a pattern of growth and development in organisms which are incapable of moving around on their own soon after hatching or being born. The word is derived from the Latin root aleremeaning “to nurse, to rear, or to nourish”, and refers to the need for young to be fed and taken care of for a long duration.

Recently hatched House Finch chicks

In bird and mammal biology, altricial species are those whose newly-hatched or -born young are relatively immobile, lack hair or down, and must be cared for by adults; closed eyes are common, though not ubiquitous. Altricial young are born helpless and require care for a specific amount of time. Among birds, these include, for example, herons, hawks, woodpeckers,owls and most passerines. Among mammals, marsupials and most rodents are altricial. Cats, dogs, and humans are some of the best-known altricial organisms.

At the opposite end of the spectrum are precocial animals in which the young have open eyes, have hair or down, have large brains, and are immediately mobile and somewhat able to flee from, or defend themselves against, predators. For example, with ground-nesting birds such as  chickens, ducks or turkeys, the young are ready to leave the nest in one or two days. Among mammals, most ungulates are precocial, being able to walk almost immediately after birth.

Basis

Different animals employ different precocial and altricial strategies; there is no clear distinction between the two states, and a wide range of intermediate states. The ability of the parents to obtain nutrition and contribute to the pre-natal and post-natal development of their young appears to be associated.

Precocial birds are able to provide protein-rich eggs and thus their young hatch in the fledgling stage – able to protect themselves from predators (ducks or turkeys) and the females have less involvement post-natal. Altricial birds are less able to contribute nutrients in the pre-natal stage; their eggs are smaller and their young still in need of much attention and protection from predators. This may be related to r/K selection; however, this association fails with a number of cases.

In the case of mammals it has been suggested that large adult body sizes favor production of large, precocious young, which develop with a long gestation period. Large young may be associated with long lifespan, extended reproductive period, and reduced litter size. It has been suggested that altricial strategies in mammals may be favoured if there is a selective advantage to mothers that are capable of resorbing embryosin early stages of development.

Note that bird (House finch) is blind and not capable of feeding itself

Terminology

In birds, the terms Aves altrices and Aves precoces was introduced by Carl Jakob Sundevall (1836) and the terms nidifugous and nidicolous by Lorenz Oken in 1816. The two classifications were considered identical in early times, but the meanings are slightly different, in that “altricial” and “precocial” refer to developmental stage, while “nidifugous” and “nidicolous” refer to leaving or staying at the nest.

The two strategies result in different brain sizes of the newborns compared to adults. Precocial animals’ brains are large at birth relative to their body size, hence their ability to fend for themselves. However, as adults, their brains are not much bigger or more able. Altricial animals’ brains are relatively small at birth, thus their need for care and protection, but their brains continue to grow. As adults, altricial animals end up with comparatively larger brains than their precocial counterparts. Thus the altricial species have a wider skill set at maturity.

 All photographs are © H.J. Ruiz – Avian101

Text is available under the Creative Commons Attribution-ShareAlike License; additional terms may apply. See Terms of use for details.

Male birds show off their beauty to attract females

See how male birds attract females by showing off thieir natural beauty added to great idilic moves.:) Video © BBC

White Stork

White Stork – Spec. Name: Ciconia ciconia

This is a large bird in the stork family Ciconiidae. Its plumage is mainly white, with black on its wings. Adults have long red legs and long pointed red beaks, and measure on average 100–115 cm (39–45 in) from beak tip to end of tail, with a 195–215 cm (77–85 in) wingspan. The two subspecies, which differ slightly in size, breed in Europe (north to Estonia), northwestern Africa, southwestern Asia (east to southern Kazakhstan), and southern Africa. The White Stork is a long-distance migrant, wintering in Africa from tropical Sub-Saharan Africa to as far south as South Africa, or on the Indian subcontinent. When migrating between Europe and Africa, it avoids crossing the Mediterranean Sea and detours via the Levant in the east or the Strait of Gibraltar in the west, because the air thermals on which it depends do not form over water.

White Stork

A carnivore, the White Stork eats a wide range of animal prey, including insects, fish, amphibians, reptiles, small mammals, and small birds. It takes most of its food from the ground, among low vegetation, and from shallow water. It is a monogamous breeder, but does not pair for life. Both members of the pair build a large stick nest, which may be used for several years. Each year the female can lay one clutch of usually four eggs, which hatch asynchronously 33–34 days after being laid. Both parents take turns incubating the eggs and both feed the young. The young leave the nest 58–64 days after hatching, and continue to be fed by the parents for a further 7–20 days.

The White Stork has been rated as Least Concern by the International Union for Conservation of Nature (IUCN). It benefited from human activities during the Middle Ages as woodland was cleared, but changes in farming methods and industrialisation saw it decline and disappear from parts of Europe in the 19th and early 20th centuries. Conservation and reintroduction programs across Europe have resulted in the White Stork resuming breeding in the Netherlands, Switzerland, and Sweden. It has few natural predators, but may harbour several types of parasite; the plumage is home to chewing lice and feather mites, while the large nests maintain a diverse range of mesostigmatic mites. This conspicuous bird has given rise to many legends across its range, of which the best-known is the story of babies being brought by storks.

The White Stork is a large bird. It has a length from the tip of its beak to the tip of its tail of 100–115 cm (39–45 in), a wingspan of 195–215 cm (77–85 in), and a weight of 2.3–4.4 kg (5.1–9.7 lb). Like all storks, it has long legs, a long neck, and a long, straight, pointed beak. The sexes are identical in appearance, except that males are larger than females on average. The plumage is mainly white with black flight feathers and wing coverts; the black is caused by the pigment melanin. The breast feathers are long and shaggy forming a ruff which is used in some courtship displays. The irises are dull brown or grey, and the peri-orbital skin is black. The adult has a bright red beak and red legs, the coloration of which is derived from carotenoids in the diet. In parts of Spain, studies have shown that the pigment is based on astaxanthin obtained from an introduced species of crayfish (Procambarus clarkii) and the bright red beak colours show up even in nestlings, in contrast to the duller beaks of young White Storks elsewhere.

As with other storks, the wings are long and broad enabling the bird to soar. In flapping flight its wingbeats are slow and regular. It flies with its neck stretched forward and with its long legs extended well beyond the end of its short tail. It walks at a slow and steady pace with its neck upstretched. In contrast, it often hunches its head between its shoulders when resting. Molting has not been extensively studied, but appears to take place throughout the year, with the primary flight feathers replaced over the breeding season.

Upon hatching, the young White Stork is partly covered with short, sparse, whitish down feathers. This early down is replaced about a week later with a denser coat of woolly white down. By three weeks, the young bird acquires black scapulars and flight feathers. On hatching the chick has pinkish legs, which turn to greyish-black as it ages. Its beak is black with a brownish tip. By the time it fledges, the juvenile bird’s plumage is similar to that of the adult, though its black feathers are often tinged with brown, and its beak and legs are a duller brownish-red or orange. The beak is typically orange or red with a darker tip. The bills gain the adults’ red color the following summer, although the black tips persist in some individuals. Young storks adopt adult plumage by their second summer.

White Storks consume a wide variety of animal prey. They prefer to forage in meadows that are within roughly 5 km (3 mi) of their nest and sites where the vegetation is shorter so that their prey is more accessible. Their diet varies according to season, locality and prey availability. Common food items include insects (primarily beetles, grasshoppers, locusts and crickets), earthworms, reptiles, amphibians, particularly frog species such as the edible frog (Pelophylax kl. esculentus) and common frog (Rana temporaria) and small mammals such as voles, moles, and shrews. Less commonly, they also eat bird eggs and young birds, fish, molluscs, crustaceans and scorpions. They hunt mainly during the day, swallowing small prey whole, but killing and breaking apart larger prey before swallowing. Birds returning to Latvia during spring have been shown to locate their prey, moor frogs (Rana arvalis), by homing in on the mating calls produced by aggregations of male frogs.

All photographs are © H.J. Ruiz – Avian101 

Text is available under the Creative Commons Attribution-ShareAlike License; additional terms may apply. See Terms of use for details.

Bird Anatomy

This topic of Bird Anatomy is very interesting and will be uploaded in several parts then the articles will be added to GUIDE section (See top bar of blog)

Bird anatomy, or the physiological structure of birds’ bodies, shows many unique adaptations, mostly aiding flight. Birds have a light skeletal system and light but powerful musculature which, along with circulatory and respiratory systems capable of very high metabolic rates and oxygen supply, permit the bird to fly. The development of a beak has led to evolution of a specially adapted digestive system. These anatomical specializations have earned birds their own class in the vertebrate phylum.

Let’s start with:

  PART 1

RESPIRATORY SYSTEM

Due to their high metabolic rate required for flight, birds have a high oxygen demand. Development of an efficient respiratory system enabled the evolution of flight in birds. Birds ventilate their lungs by means of air sacs.

These sacs do not play a direct role in gas exchange, but to store air and act like bellows, allowing the lungs to maintain a fixed volume with fresh air constantly flowing through them.

Three distinct sets of organs perform respiration—the anterior air sacs (interclavicular, cervicals, and anterior thoracics), the lungs, and the posterior air sacs (posterior thoracics and abdominals). The posterior and anterior air sacs, typically nine, expand during inhalation. Air enters the bird via the trachea. Half of the inhaled air enters the posterior air sacs, the other half passes through the lungs and into the anterior air sacs. Air from the anterior air sacs empties directly into the trachea and out the bird’s mouth or nares. The posterior air sacs empty their air into the lungs. Air passing through the lungs as the bird exhales is expelled via the trachea. Some taxonomic groups (Passeriformes) possess 7 air sacs, as the clavicular air sacs may interconnect or be fused with the cranial thoracic air sacs. Birds lungs obtain fresh air during both exhalation and inhalation.

Bird respiratory system

As air flows through the air sac system and lungs, there is no mixing of oxygen-rich air and oxygen-poor, carbon dioxide-rich, air as in mammalian lungs. Thus, the partial pressure of oxygen in a bird’s lungs is the same as the environment, and so birds have more efficient gas-exchange of both oxygen and carbon dioxide than do mammals. In addition, air passes through the lungs in both exhalation and inspiration, with the air sacs functioning as a reservoir for the next breath of air.

Avian lungs do not have alveoli, as mammalian lungs do, but instead contain millions of tiny passages known as parabronchi, connected at either ends by the dorsobronchi and ventrobronchi. Air flows through the honeycombed walls of the parabronchi into air vesicles, called atria, which project radially from the parabronchi. These atria give rise to air capillaries, where oxygen and carbon dioxide are traded with cross-flowing blood capillaries by diffusion.

Birds also lack a diaphragm. The entire body cavity acts as a bellows to move air through the lungs. The active phase of respiration in birds is exhalation, requiring muscular contraction.

The syrinx is the sound-producing vocal organ of birds, located at the base of a bird’s trachea. As with the mammalian larynx, sound is produced by the vibration of air flowing through the organ. The syrinx enables some species of birds to produce extremely complex vocalizations, even mimicking human speech. In some songbirds, the syrinx can produce more than one sound at a time.

Text is available under the Creative Commons Attribution-ShareAlike License; additional terms may apply. See Terms of use for details.