Ring-billed Gull – Spec. Name: Larus delawarensis
This is a medium-sized gull. Adults are 49 cm (19 in) length and with a 124 cm (49 in) wingspan.
The head, neck and underparts are white; the relatively short bill is yellow with a dark ring; the back and wings are silver gray; and the legs are yellow. The eyes are yellow with red rims. This gull takes three years to reach its breeding plumage; its appearance changes with each fall moult.
Their breeding habitat is near lakes, rivers or the coast in Canada and the northern United States. They nest colonially on the ground, often on islands. This bird tends to be faithful to its nesting site, if not its mate, from year to year.
They are migratory and most move south to the Gulf of Mexico and the Atlantic and Pacific coasts of North America, also the Great Lakes.
This gull is a regular wanderer to western Europe. In Ireland and Great Britain it is no longer classed as a rarity, with several birds regularly wintering in these countries.
These birds forage in flight or pick up objects while swimming, walking or wading. They also steal food from other birds and frequently scavenge. They are omnivorous; their diet may include insects,fish, grain, eggs, earthworms and rodents. These birds are opportunistic and have adapted well to taking food discarded or even left unattended by people. It is regarded as a pest by many beach-goers because of its willingness to steal unguarded food on highly crowded beaches. The gull’s natural enemies are rats, foxes, cats, raccoons, coyotes, hawks, eagles, and dogs.
In the late 19th century, this bird was hunted for its plumage. Its population has since rebounded and it is probably the most common gull in North America. In some areas, it is displacing less aggressive birds such as the Common Tern.
All photographs are © H.J. Ruiz – Avian101
Text is available under the Creative Commons Attribution-ShareAlike License; additional terms may apply. See Terms of use for details.
Superb Starling – Spec. Name: Lamprotornis superbus
This is a member of the starling family of birds. It can commonly be found in East Africa, including Ethiopia, Somalia, Uganda, Kenya and Tanzania. Used to be known as Spreo superbus
This species is 18 to 19 cm (7–7.5 inches) long. Adults have black heads and iridescent blue-to-green back, upper breast, wings, and tail. The belly is red-orange, separated from the blue breast by a white bar. The undertail coverts and the wing linings are white. Juveniles have duller plumage with no more than a suggestion of the white breast band. Their irises are brown, later grayish white, eventually the adult’s cream-color.
The Superb Starling has a long and loud song consisting of trills and chatters. At midday it gives a softer song of repeated phrases. There are several harsh calls, the most complex of which is described as “a shrill, screeching skerrrreeee-cherrrroo-tcherreeeeeet.”This species feeds on the ground. The Superb Starling is similar to Hildebrandt’s Starling also found in East Africa. The Superb Starling is distinguished by having white eyes, as opposed to red eyes in the Hildebrandt’s.
All photographs are © H.J. Ruiz – Avian101
Text is available under the Creative Commons Attribution-ShareAlike License; additional terms may apply. See Terms of use for details.
Today we have another beautiful HD Video shot by © Lang Elliot – The Music of Nature
King Vulture – Spec. Name: Sarcoramphus papa
This is a large bird found in Central and South America. It is a member of the New World vulture family Cathartidae. This vulture lives predominantly in tropical lowland forests stretching from southern Mexico to northern Argentina, though some believe that William Bartram’s Painted Vulture of Florida may be of this species. It is the only surviving member of the genus Sarcoramphus, although fossil members are known.
Large and predominantly white, the King Vulture has gray to black ruff, flight, and tail feathers. The head and neck are bald, with the skin color varying, including yellow, orange, blue, purple, and red. The King Vulture has a very noticeable yellow fleshy caruncle on its beak. This vulture is a scavenger and it often makes the initial cut into a fresh carcass. It also displaces smaller New World vulture species from a carcass. King Vultures have been known to live for up to 30 years in captivity.
King Vultures were popular figures in the Mayan codices as well as in local folklore and medicine.
Although currently listed as Least Concern by the IUCN, they are decreasing in number, due primarily to habitat loss.
Excluding the two species of condors, the King Vulture is the largest of the New World vultures. Its overall length ranges from 67–81 centimeters (27–32 in) and its wingspan is 1.2–2 meters (4–6.6 ft). Its weight ranges from 2.7–4.5 kilograms (6–10 lb). An imposing bird, the adult King Vulture has predominantly white plumage, which has a slight rose-yellow tinge to it. In stark contrast, the wing coverts, flight feathers and tail are dark grey to black, as is the prominent thick neck ruff. The head and neck are devoid of feathers, the skin shades of red and purple on the head, vivid orange on the neck and yellow on the throat. On the head, the skin is wrinkled and folded, and there is a highly noticeable irregular golden crest attached on the cere above its orange and black bill; this caruncle does not fully form until the bird’s fourth year.
The King Vulture has the largest skull and braincase, and strongest bill of the New World vultures. This bill has a hooked tip and a sharp cutting edge. The bird has broad wings and a short, broad, and square tail. The irises of its eyes are white and bordered by bright red sclera. Unlike some New World vultures, the King Vulture lacks eyelashes. It also has gray legs and long, thick claws.
The vulture is minimally sexually dimorphic, with no difference in plumage and little in size between males and females. The juvenile vulture has a dark bill and eyes, and a downy, gray neck that soon begins to turn the orange of an adult. Younger vultures are a slate gray overall, and, while they look similar to the adult by the third year, they do not completely molt into adult plumage until they are around five or six years of age. Jack Eitniear of the Center for the Study of Tropical Birds in San Antonio, Texas reviewed the plumage of birds in captivity of various ages and found that ventral feathers were the first to begin turning white from two years of age onwards, followed by wing feathers, until the full adult plumage was achieved. The final immature stages being a scattered black feathers in the otherwise white lesser wing coverts.
The vulture’s head and neck are featherless as an adaptation for hygiene, though there are black bristles on parts of the head; this lack of feathers prevents bacteria from the carrion it eats from ruining its feathers and exposes the skin to the sterilizing effects of the sun.
Dark-plumaged immature birds may be confused with Turkey Vultures, but soar with flat wings, while the pale plumaged adults could feasibly be confused with the Wood Stork, although the latter’s long neck and legs allow for easy recognition from afar.
Photograph is © H.J. Ruiz – Avian101
Text is available under the Creative Commons Attribution-ShareAlike License; additional terms may apply. See Terms of use for details.



Have a WordPress.com account? Log in now.
You must be logged in to post a comment.