Brown-Headed Cowbird

Brown-Headed Cowbird, sp. name: “Molothrus Ater”

Description:

The Brown-Headed Cowbird is a small blackbird with short conical bill and dark eyes. They are a parasitic breed ( Lay their eggs in other kind of bird’s nests)  They do not hatch their own eggs.

The males species have black shiny body and brown head.

Females are gray with a pale throat and fine streaking on the underpants.

They usually travel in flocks and mix with other types of blackbirds such as Red-Winged Blackbirds.

Their habitat: They live in semi-open country, fields with cattle, and forest edges.

Brown-Headed Cowbird (Male)

Brown-Headed Cowbird (Male)

Brown-Headed Cowbird (Female)

Brown-Headed Cowbird (Female)

The Dance of the Mockingbird

It was the beginning of last Spring when while observing from my office window to my backyard I saw a couple of Northern Mockingbirds flying around the feeders and the bird houses, then the female sat on top of one them, meanwhile the male sat on the ground on a grassy area then began to… dance? That’s what I saw! It was terrific to see the bird doing pirouettes and other dancing like steps, his wings fanning the air as he danced  to a soundless music.

I was so under the spell of this whole bird ritual that I hardly had a chance to shoot a few frames.

What a wonderful experience I had; to be able to see the courtship of these beautiful birds. Add more to my fascination for birds.

I consider myself lucky to have all the backyard visitors I get daily. Some of my friends and neighbors tell me  that they have their feeders for birds but complaint that they hardly get any birds to feed.

Dance of the Northern Mockingbird

Dance of the Northern Mockingbird

Northern Mockingbird

Northern Mockingbird, sp. name: “Mimus Polyglottos”

Description:

Northern Mockingbirds are medium-sized songbirds, slender and with long tail. They have small heads with long thin bills with a hint of downward curve and long legs.

Their wings are short, rounded and broad.

Overall gray brown, paler on the breast and belly with two white wing-bars on each wing.

The white on the wings and tail become flashy in flight.

Their habitat: Towns, suburbs,backyards, parks, forest edges and open land. They love to sit conspicuously on high vegetation, fences, poles and other high points to observe from there. They are very aggressive when guarding their territory. Also are excellent imitators of other bird’s songs.:)

Northern Mockingbird

Northern Mockingbird

Northern Mockingbird

Northern Mockingbird

Red-Winged Blackbird

Red-Winged Blackbird, sp. name: “Agelaius Phoeniceus”

 

Description:

The Red-Winged Blackbird is one of the most abundant birds across North Amarica.

Stocky broad -shouldered blackbird with a conical bill and a medium size tail slightly flared.

Males are hard to mistake, they are glossy black body with red and yellow shoulder badges.

Females are streaked and dark brownish overall, pale on the breast and whitish eyebrows.

Their habitat: They live in salt water marshes, watercourses and wet roadsides as well as dry meadows.

They love to stand on high places to observe and hang out.

Red-Winged Blackbird (Male)

Red-Winged Blackbird (Male)

Red-Winged Blackbird (Female)

Red-Winged Blackbird (Female)