Brown-Headed Nuthatch

Brown-Headed Nuthatch, sp. name: “Sitta Pusilla”

Description:

The Brown-Headed Nuthatch is one of the few birds found exclusively in the United States.

A very small size nuthatch and because of their long size toenails is able to climb headfirst down trees.

Pale brown crown, whitish underpants, back, nape and wings blue gray.

Males and females are similar in color and shape.

The move very fast and are incredible flyers.

If you want to photograph them be patient. They move faster that you can blink! 🙂

Brown-Headed Nuthatch

Brown-Headed Nuthatch

Brown-Headed Nuthatch

Brown-Headed Nuthatch

Eastern Towhee

Eastern Towhee, esp. name: “Pipilo Erythrophtalmus”

Description:

The Eastern Towhees are a large kind of sparrow, with strong beaks, thick body and long rounded tail.

Male species are handsome, with black above and on the throat, warm rufous sides and white on the belly.

Females are similar in pattern but are rich brown where the males are black.

Their habitat: Anywhere in brushes or thickets along forest edges.

The feed on the ground only. I’ve noticed that they don’t walk instead they give little jumps and flash the white of their tails when they do it. 🙂

Eastern Towhee (Male)

Eastern Towhee (Male)

Eastern Towhee (Female)

Eastern Towhee (Female)

Eastern Bluebird

Eastern Bluebird sp. name: “Sialia Sialis”

Description:

The Eastern Bluebird is a small thrush with large head, large eyes, long wings and short legs. The bill is shot and straight.

The male species are vivid deep blue above and rusty or brick red on throat and breast.

Females are grayish blue with bluish wings and tail, pale orange-brown breast.

Their habitat: They live in meadows or open areas surrounded by trees where they can find a suitable place to nest.

I’ve observed that other birds are not very friendly with bluebirds because they tend to steal eggs from nests. But I love to see them around! 🙂

Eastern Bluebird (Male)

Eastern Bluebird (Male)

Eastern Bluebird (Female)

Eastern Bluebird (Female)

Carolina Chickadee

Carolina Chickadee, sp. name : “Poecile Carolinensis”

Description:

Very small size songbird with large head and short neck, its tail is long and narrow.

Carolina Chickadees have a black cap and bib, also have white cheeks and belly. The back, wings and tail are soft gray.

These species, male and female are similar in color and shape.They’re very active and are excellent flyers.

Our experience with them is that we had a couple of chickadees nesting in one of our birdhouses. They are known to nest, have their new family and when the time comes, all of them fly away but they will never use the same location for a nest again.

Their habitat are forested areas, urban, suburban ares or parks.

They are cool and fearless when defending their nest! 🙂

Carolina Chickadee

Carolina Chickadee

Carolina Chickadee

Carolina Chickadee